Українцям почнуть відключати світло за борги

Починаючи з 30 гpудня 2023 Кабінет Міністpів Укpаїни повеpнув відключення світла у споживачів за забоpгованість за спожиту електроенергію. Про це повідомляють на регіональних сайтах Облнерго.

Зазначається, що Уpяд дозволив відключення від електpомеpеж боpжників за спожиту електpоенеpгію, що мешкають в pегіонах, в яких не ведуться бойові дії та які не знаходяться під тимчасовою окупацією.

“У разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в неокупованих територіях та територіях, на яких не ведуться активні бойові дії, можливо здійснювати відключення електропостачання”, – попередили українців.

В обленерго закликали споживачів у найкоротші терміни проаналізувати свої платежі за електроенергії та за наявності заборгованості внести необхідну суму.

Нагадаємо, в Україні на період воєнного стану діяла заборона припиняти надання комунальних послуг населенню в разі заборгованості, тож світло, газ та воду не могли вимикати. Це передбачає постанова Уряду від 5 березня 2022 року № 206. Нині заборона не поширюється на заборгованість з електроенергії.

Найближчим часом в Україні можуть запровадити планові відключення електроенергії. Ймовірно, вони матимуть вибірковий характер та застосовуватимуться у пікові години навантаження на енергосистему.

Як розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі телемарафону, причиною планових відключень може стати морозна погода.

“Після масштабних обстрілів з боку росіян у 2023 році деякі з енергетичних блоків перебуваються в аварійному стані”, – сказав Омельченко.

Експерт зауважив, що під час похолодання рівень дефіциту потужностей в енергосистемі може сягати 2 гігават і більше. Але цей дефіцит можна покрити, якщо імпортувати електроенергію з-за кордону. Україна має таку можливість.

“Але все одно, у деякі пікові години в Україні може відчуватися дефіцит. Тому не виключено, що можуть бути запроваджені планові відключення. Але це не значить, що вони будуть тотальними – це будуть вибіркові планові відключення в окремі години пікового навантаження”, – розповів експерт.

Нагадаємо, член Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк допустив, що навіть без ворожих обстрілів в Україні можливі планові відключення світла через дефіцит потужності в енергосистемі. Не допоможе навіть імпорт електроенергії.

Посилання на першоджерело