У Києві презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

У Києві презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту «Cult Food» Євгена Клопотенка у Київській середній загальноосвітній школі №281 презентувала оновлений збірник  із 600 рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що збірник розроблений на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

МОЗ інформує, що сама презентація збірника відбулася за участі Олени Зеленської, міністра охорони здоров’я, міністра освіти та науки, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова, голови Держпродспоживслужби , голови Національної асоціації громадського харчування та керівника команда реформи шкільного харчування, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися корисно — це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з понад 600 варіантів», — сказав автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко

Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету Міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоровʼя ім. О. М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти МОН для використання в освітньому процесі.

«Євген підсилив реформу шкільного харчування й навіть став її міфом Ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко додав, що у збірнику враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці вказані наявні алергени.

Також збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подачі та оформлення.

Незабаром друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безоплатно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food.

Читайте також: У КОВА обговорили можливості збільшення оборонної промисловості України

Фото: МОЗ

Актуальні, важливі й перевірені новини Київщини також читайте на нашій Facebook-сторінці і в Telegram-каналі.

Посилання на першоджерело